Retro-RPG i bärbar form – del 1: Dragon Quest I och II

Det var ett bra tag sedan min förra blogg. Mycket att göra i skolan har gjort att jag fått mindre tid att skriva och för den delen göra roliga saker att skriva om. Jag arbetar dock på en come-back så stay tuned.

Då och då stöter jag på gamla spelklassiker som blivit återutgivna till bärbara format. Jag gillar retro, jag gillar RPG och jag gillar bärbart. Tillsammans blir allt bara en enda stor, salivfylld fnitterfest. Detta är den första i en serie bloggar om bärbara versioner av klassiska japanska rollspel. Jag har även tänkt att senare, beväpnad med Gameboy Advance SP och Nintendo DS, recensera några eller samtliga av de spel jag skriver om i dessa bloggar.

Dragon Quest I och  II

Var börjar man om inte från början? Dragon Quest var 1986 något helt nytt. Det allra första österländska rollspelet. Inspirerat av det i väst redan populära Ultima men med större fokus på handling, musik och design, slog Dragon Quest hårt i Japan. Även om handlingen är väldigt simpel (rädda prinsessan, döda den onda draken) och variationen i spelet är väldigt (väldigt) begränsad kommer Dragon Quest alltid att vara det som var först.

Dragon Quest II från 1987 ger oss en del nyheter. Till exempel får man nu gå på äventyr med en grupp äventyrare snarare än en ensam virrig typ och man kan nu möta fler än ett monster i taget.dragonwarrior1-2

1999, över 13 år efter släppet av det första spelet kom Dragon Quest I & II (Dragon Warrior I & II i USA) till Gameboy Color. Den lilla kasetten rymmer omgjorda, uppdaterade versioner av Dragon Quest ett och två. Grafiken i båda spel är markant uppdaterad och innan spelet startar visas en liten animerad (nåja) filmsnutt. Översättningen är finslipad, det finns lite nytt innehåll. Dessutom finns nu en möjlighet att spara var i spelet man än befinner sig, något oumbärligt när det kommer till bärbara spel. Det bästa av allt är dock att man inte längre behöver gå in i menyn för att göra precis allt. Man kan nu prata, gå genom dörrar och ned för trappor hur smidigt som helst.

Denna version av spelet släpptes inte (heller) i Europa men eftersom Gameboy är regionsfri går det hur bra som helst att importera den amerikanska versionen. Med auktionssidor som Ebay går det smidigt värre. Köper du enbart kassetten blir både priset på själva spelet och fraktkostnaden rejält nedbantat. Du kan komma undan med ett pris på under hundralappen och en fraktkostnad på runt 40 kronor.

/Spluffen

Annonser

0 Responses to “Retro-RPG i bärbar form – del 1: Dragon Quest I och II”  1. Kommentera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s
Annonser

%d bloggare gillar detta: